Receptek - 2018.

Nyomtatás
Kategória: Cikkek1
Publikálási dátum: 2018. július 18. (szerda) Írta: Maklári Zsolt

Málé lapótya (4 fő részére)

 

Hozzávalók:

·       50 dkg kukoricaliszt

·       20 dkg sima liszt

·       20 dkg cukor

·       8 dl tej

·       2 db tojás

·       egy csipet sütőpor

·       egy csipet szódabikarbóna

·       étolaj a sütéshez

·       porcukor a tetejére tetszés szerint

Elkészítés:

A kukoricalisztet, a cukrot a tejjel leforrázzuk, majd hagyjuk kihűlni. A sima lisztet, a tojást, az egy csipet sütőport és az egy csipet szódabikarbónát hozzáadjuk, jól összekeverjük. Kanállal kiszaggatjuk és forró olajban kisütjük mindkét oldalát, majd lecsepegtetjük. Melegen megszórhatjuk porcukorral.

Frissen sütve tálaljuk, de hidegen is ízletes.

Jó étvágyat kívánunk!

 


 

 

Málé nudli (4 fő részére)

Hozzávalók:

·       50 dkg kukoricaliszt

·       kávéskanál só

·       25 dkg búzaliszt

·       3 db tojás

·       víz (gyúrható legyen a tészta)

Elkészítés:

A kukoricalisztet leforrázunk forró vízzel, amibe picit só teszünk. Hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a búzalisztet, a tojást és tésztát gyúrunk belőle. Pihentetjük 15-20 percet, majd lisztezett deszkán nudlit formázunk belőle. A tésztát forrásban lévő, sós vízben addig főzzük, amíg a nudlik fel nem jönnek a víz tetejére. Leszűrjük, forró zsírral meglocsoljuk.

A tetejére sült szalonnát és dinsztelt savanyú káposztát teszünk.  Kiadós, laktató étel.

 


 

 

Puliszka (6 fő részére)

Hozzávalók:

·       1,20 kg liszt

·       egy csapott evőkanál só

·       1,5 l víz

 Elkészítés:

A hideg vízbe beleteszünk a sót, hozzáadjuk a lisztet, sűrű kevergetés mellett kb. 20 percig főzzük. Még melegen öntsük formába, hagyjuk kihűlni (hűtőbe is tehetjük). A tetejére libatepertőt, túrót, tejfölt, szilvalekvárt, savanyú káposztát tehetünk.

 

  

  


  

Krumplis lapótya (4 fő részére)

 Hozzávalók:

·       50 dkg burgonya (főtt, áttört)

·       70 dkg liszt

·       3 db tojás

·       egy teáskanál szódabikarbóna

·       olaj a sütéshez

 Elkészítés:

Megfőzzük a burgonyát, áttörjük. A liszttel, tojással, sóval és egy pici szódabikarbónával összegyúrjuk. Egy közepesen kemény tésztát kapunk. Vékonyra, kb. fél cm vastagságúra kinyújtjuk, kockára, vagy tetszés szerinti formára kivágjuk. Forró olajban kisütjük. Tálalni lehet szilvalekvárral, porcukorral.

 


 

 

Csöröge (4 fő részére)

 

Hozzávalók:

·       40 dkg liszt

·       8 dkg kristálycukor

·       4 db tojássárgája

·       1 kávéskanál sütőpor

·       3 evőkanál tejföl

·       olaj a sütéshez

·       porcukor a tetejére

 Elkészítés:

A lisztet, kristálycukrot, tojássárgáját, sütőport, tejfölt összegyúrjuk, utána a tésztát lisztezett deszkán kb. fél cm vastagságúra kinyújtjuk, kivágjuk úgy, hogy rombuszhoz hasonló formákat kapjunk. A rombuszok közepére „rést” vágunk, amelyen átbujtatjuk a rombusz egyik hosszanti csücskét. Olajban kisütjük. Fahéjas porcukorral nagyon finom, de lekvárral is tálalhatjuk.

 


 

 

Pezsgős bogácsa (6 fő)

Hozzávalók:

·       1 kg liszt

·       só (ízlés szerint)

·       1 teás kanál szódabikarbóna (vagy 1 evőkanál pezsgő)

·       langyos víz 

Elkészítés:

A lisztet, sót, szódabikarbónát és vizet összegyúrjuk, közepes keménységű tésztát készítünk, amit fél órán keresztül pihentetünk. A tésztából ujjnyi vastagságú, kb. 2-3 cm vastagságú kockákat vágunk, melyet a sütő tetején kisütjük. Tálalhatjuk tejföllel, sajttal, szilvalekvárral, kacsa- libamájjal.

 


 

 

Cinke puliszka (4 fő részére)

 

Hozzávalók:

·       8 db burgonya

·       egy csipetnyi bors

·       30 dkg liszt

·       1 liter víz

·       só ízlés szerint

 Elkészítés:

Megfőzzük a burgonyát sós vízben. Leszűrjük egy másik edénybe a levét, a burgonyát áttörjük. Egy kis levet teszünk vissza rá, kis borssal fűszerezzük, liszttel sűrítjük, újra felfőzzük állandó keverés mellett.  Tálalhatjuk hagymával, sült tepertővel, savanyúsággal, sült kolbásszal, kacsa-libamájjal, tejjel, szilvalekvárral.  

 


 

 

 

Csiperke leves (6 fő részére)

Hozzávalók:

·       1 kg bab

·       30 dkg liszt

·       3 db tojás

·       ízlés szerint só

·       3 l víz

  Elkészítés:

A babot megfőzzük sós vízben, mikor megfőtt a bab, leszűrjük a levét.  Tojásból, lisztből, vízből meggyúrjuk a tésztát, csipetke keménységű legyen. Ezután elcsípegetjük, teszünk rá egy kis vizet és sót, majd felfőzzük. A levesbe beletesszük a csiperkét, a tetejére tenni kell 2-3 kanál hagymás zsírt és petrezselyem zöldet.

 


 

Tört bab (6 fő részére)

Hozzávalók:

·       1 kg bab (fehér vagy tarkabab)

·       30 dkg liszt

·       3 db tojás

·       2-3 fej vöröshagyma

·       zsír a hagyma dinszteléséhez

·       kolbász feltétnek

·       ízlés szerint só

Elkészítés:

Odatesszük a babot főzni sós vízben, mikor megfőtt a bab, leszűrjük a levét.  Tojásból, lisztből, vízből meggyúrjuk a tésztát, csipetke keménységű legyen. Ezután elcsípegetjük, megfőzzük. A babot összetörjük krumplitörővel, a bab levéből ötünk rá egy keveset, hogy könnyebb legyen dolgozni vele.  1-3 evőkanálnyi liszttel sűrítjük, majd visszatesszük a tűzhelyre főni, főzés közben gyakran megkavarjuk. Lehet tálalni hagymás zsírral, kolbásszal. Friss kenyérrel fogyasszuk.

 


 

 

Csírás galuska/haluska (4 fő részére)

 

Hozzávalók:

·       3 db tojás

·       kávéskanál só

·       liszt (szükség szerint)

·       5 db régi burgonya

·       zsiradék

·       szalonna

Elkészítés:

A nyers burgonyát lereszeljük a reszelő legkisebb fokán. A leszerelt burgonyát sózzuk meg, majd adjunk hozzá annyi lisztet, amennyit felvesz és galuska sűrűségű massza lesz belőle. Ezt követően hozzáadjuk a tojást, ezzel is összedolgozzuk. Ezt a masszát hagyományos módon, vágódeszkáról kiszaggatjuk a forrásban lévő, sós vízbe. A galuskák nagyobb méretűek legyenek. A galuskát kifőzzük, leszűrjük. Forró zsiradékba forgatjuk, de az is jó megoldás, ha hagymát pirítunk vagy szalonnát sütünk és a tányérra kiszedett galuskára ízlés szerint ezek valamelyikéből teszünk.

 


 

 

Tarkedli vagy talkedli (6 fő részére)

 

Hozzávalók:

·       6 dl tej

·       2 evőkanál cukor

·       2,5 dkg élesztő

·       liszt (szükség szerint)

·       3 db tojás

·       olaj a sütéshez

·       porcukor a tetejére ízlés szerint

·       lekvár a tetejére ízlés szerint

·       egy csipet só

Elkészítés:

Az élesztőt meglangyosított, cukrozott tejen  megfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, a sóval, cukorral, tojással elkeverjük (palacsinta tésztától keményebbre). Meleg helyen 15 percig állni hagyjuk, majd utána kisütjük tarkedlisütőben. Tarkedlisütő hiányában egy nagyobb, megolajozott serpenyőbe 3-4 kisebb halmot merítünk a tésztából, mindkét oldalát 1-1 percig sütjük. Porcukorral, baracklekvárral lehet tálalni.

Jó étvágyat kívánunk!

 

 

Tuesday the 23rd. Sonkádi szabadegyetem. Joomla 3.0 templates. All rights reserved.