5. Sonkádi Szabadegyetem - előzetes információk 3.

Nyomtatás

 

 

 

Kedves Kolléga!

 

Talán egykor említettem, hogy régebben komoly lobbi folyt – vagy írhatom úgy is, gyakoroltak rám némi nyomást – azért, hogy a rendezvény változtassa meg a nevét, és ezzel együtt célközönségét. Mesterpedagógusok helyett szóljon a program az intézményvezetőknek. Csak néztem, és nem túl emelkedetten azt hajtogattam magamban: nehogy már…

Elvették ugyan például a Zwack nevet, de a cég alkoholt gyártott tovább (persze rendes Unicumot nem tudott). Ledobták a kapu fölül Weiss Manfréd nevét, de a csarnokokban gyártották tovább a vasalkatrészeket (és újdonságként a veszteséget). Jó, mondjuk Ganzot meghagyták a gyárak nevében, és szépen – de persze másként – folyt a gépek, járművek és a veszteség termelése. Egy szó, mint száz, nem engedtem. Ez az elnevezés már – az eredetét itt és most ne firtassuk – az enyém. A program pedig mesterpedagógusoknak szól. Is. Valamint azon kollégáknak, akik még nem mesterpedagógusok, és azoknak a kik nem is akarnak mesterpedagógusok lenni. Mert nem kell – és nem is lehet – mindenkinek azzá válni, de akarjon „pedagógus mesterré” lenni. Ebben kívánunk támogatást adni, és ezáltal meg is határoztam a program irányát, tartalmát, mondanivalóját.

SZ-SZ-SZ-SZ

Nem őrültem meg, hanem ezzel a nem túl bonyolult (na jó, azért agyaltam rajta egy keveset) mozaikszóval tudom jellemezni az általunk jubileuminak tekintett Mesterpedagógusok V. Sonkádi Szabadegyetemét.

SZ, mint Szatmár. Sosem titkoltam, hogy lokálpatrióta vagyok, rajongok szűkebb hazámért, a történelmi – és maradék – Szatmár megyéért. Szatmári vagyok, annak minden jó és még jobb tulajdonságával. Egyesek szerint nagyon ritkán a rosszakkal is. Idén a programot a szatmári gondolatkör hatja át. Gondolok ez alatt a kirándulásokra, a kulturális programokra, a gasztronómiára, a faluudvarra és egyéb meglepetésekre.

SZ, mint szakértői tevékenység. A Szabadegyetem első pillanatától – a rendezvény ötlete születésének gondolatától – elsődleges célközönségünk a pedagógus minősítést és tanfelügyeletet gyakorlatban megvalósító szakértői gárda. Tudjuk, hogy sokan kiválóan végzik ezt a tevékenységet, ezért tőlük azt várjuk, hogy tapasztalataikat adják át és szerezzenek új információkat. Azt is tudjuk, hogy egyes szakértők még nem rendelkeznek kellő tapasztalattal, néha a tudásuk elmélyítésén érdemes dolgozniuk. Őket szeretnénk több ismerethez juttatni, hogy a tanácsokat beépítve munkájukba, a „köz” nagyobb megelégedettségére végezzék tevékenységüket.

SZ, mint szaktanácsadás. Jogos kritika volt az első rendezvényt követően, hogy a mesterpedagógusok közül nem fordítottunk kellő hangsúlyt a szaktanácsadókra és munkájukra. Megértettük, fokozatosan változtattunk. Nem – csak - arra koncentrálva, hogy az intézményben mit tegyen a szaktanácsadó, hanem az előadásokban és témaszigeteken jelenítjük meg a tevékenység tartalmi-szakmai támogatását. Tágabban értelmezzük a szaktanácsadást magába foglaló pedagógiai-szakmai szolgáltatást. Ha jobban belegondolok, ez a terület évről-évre szép fokozatosan növelte jelenlétét a Szabadegyetemen. Ide tartozónak tekintem gyakorlati pszichológia, a kommunikáció, a filmelemzések, az óvodai feladatellátás támogatása, a digitális oktatás lehetőségeinek egyre szélesebb – és igényeket kielégítő – megjelenését az előadásokban és témaszigeteken.

SZ, mint szakképzés. Sokáig ódzkodtam attól, hogy bármely oktatási feladattípus külön nevesítve megjelenjen a programban, majd tavaly engedtem a mind erősebb hallgatói akaratnak. Be kellett látnom, hogy az ezer gonddal küszködő, folyamatos fejlesztési és struktúraváltási programokat megvalósító oktatási ágazat jelenléte mégis indokolt. Az élet, vagyis a 2018. évi érdeklődés a szakképzési témaszigetek iránt mindezt igazolta. Azért azt ne gondoljuk, hogy mindez kisajátítást jelent. Az óvodák, általános iskolák, gimnáziumok és speciális intézmények pedagógusai is meglelik az „étlapon” a maguk ínyencségeit.

Remélem a fenti sorokkal azért felpiszkáltam az érdeklődését, hogy hogy nyomon kövesse, mit is valósít meg a

Mesterpedagógusok V. Sonkádi Szabadegyeteme

2019. június 27-30. között

a Túr mentén kialakítandó Magister Campuson. Nyilván ennél több információval is tudnék jelen pillanatban szolgálni, de akkor mi maradna a következő levélre? Sok. Higgye el Kedves Kolléga, nagyon sok. Kísérje figyelemmel a honlapot és/vagy a Facebook oldalunkat. Tájékozódjon, érdeklődjön, jelentkezzen és jöjjön el. Onnantól már „csupán” a hallgatók, előadók, témasziget vezetők, fellépők, szervezők és segítők hálózatán múlik minden.

Községünk, közösségünk várja, visszavárja Önt.

Sonkád, 2019. március 25.

Üdvözlettel:

Iszák Tibor, polgármester

 

Tuesday the 23rd. Sonkádi szabadegyetem. Joomla 3.0 templates. All rights reserved.