Záró gondolatok - 2018

Nyomtatás

 

Kedves Kolléga!

 

Köszönöm, hogy ott volt – és sajnálom, sajnálhatja, ha nem – az „Egy csónakban evezünk” Mesterpedagógusok IV. Sonkádi Szabadegyetemén. Amikor a szervezőkkel és megvalósítókkal (családom, barátaim, településünk aktív lakói) elkezdtük ezt a sorozatot valamikor 2015. év nyarán, magunk sem gondoltuk, hogy meddig jutunk el. Sem „darabszámban”, sem keresettségben, sem elismertségben. Hála az égnek – és ne legyünk túlságosan szerények: a kitartásunknak – mindegyik területen érzékelhető, egyértelmű az előrelépés. Remélem, hogy az esetleges hibák, hiányosságok kiküszöbölésében is, hiszen azok sajnos „nélkülözhetetlen” részei az ilyen jellegű több napos rendezvényeknek.

Ha adatokkal akarom összefoglalni azt, hogy mi történt 2018. július 4-7. között Sonkádon, a Kisbukónál felállított Magister Campuson, viszonylag egyszerű a helyzetem. Tehát: 1 kirándulás, 1 filmvetítés, 3 esti program, 31 témasziget, 11 előadás. Ennyi. És még mi minden, ha nem csupán számokkal akarom jellemezni a megvalósult programot.

A Mesterpedagógusok IV. Sonkádi Szabadegyetemének szakmai tartalmát döntően befolyásolta a télen folytatott online igényfelmérés. Igyekeztünk megvalósítani minden lényeges kérést, méghozzá oly módon, hogy ne tűnjön a rendezvényünk egy széteső, mindenbe belekapó konferenciának. Azt gondolom, és a visszajelzések, reakciók is azt erősítik bennem, hogy ennek az igénynek meg tudtunk felelni. A „vissza a gyökerekhez” jelmondatnak megfelelően ismét kiemelt hangsúlyt kapott a mesterpedagógusi feladatellátás támogatása. A hallgatói kéréseknek megfelelően önálló területet nyert, illetve megjelent az óvodai nevelés, a szakképzés és a kommunikáció. Visszatérő témasziget vezetőink és előadóink mellett új arcokat, előadói stílusokat is megismerhettünk.

Kedves Kolléga! Kérem, hogy adjon nekünk egy szusszanásnyi időt, hadd pihenjük ki magunkat mi is a nyáron. A mindennapi munkánk mellett és után sok energiát kivett belőlünk ez a Szabadegyetem. Fáradtak a szervezők, a faluudvarban és a konyhán dolgozó sonkádiak, a hivatal alkalmazottai és a Campus építésén, bontásán és az infrastruktúra biztosításán munkálkodó falusiak is. Most úgy érezzük, hogy Önnel együtt mi is megérdemlünk hosszabb-rövidebb nyári pihenőt.

Addig is, míg újabb írással jelentkezem, kérem, látogassa honlapunkat. Megtalálhatók rajta és letölthetők a Mesterpedagógusok IV. Sonkádi Szabadegyetemének képei, valamint a témaszigetek és előadások prezentációi.

Köszönöm, hogy lélekben és/vagy testben velünk volt az idei szakmai napokon.

Községünk, közösségünk várja, visszavárja Önt.

 

Sonkád, 2018. július 12.

Tisztelettel:

Iszák Tibor, polgármester

Egy kis ízelítő a I. Kárpát-medencei Szabadegyetemből!

https://www.oktatas.hu/kulhon/efop3101/projekthirek/beszamolo_karpat_szabadegyetem/